DNA Health
DNA Health är till för dig som söker en genetisk grund för vägen till en bättre hälsa. Analysen är tillräckligt omfattande för att täcka alla större hälsoproblem, vilket ger tydliga riktlinjer gällande dina livsstilsval.
>>Tillbaka till startsidan för samtliga analyser
DNA Health testar ett antal gener, fördelade inom nedanstående områden, som alla stödjer vår övergripande hälsa:
1. Hjärta & Kärl – fett- och kolesterolmetabolism
Gener som påverkar i vilken grad kroppen kan mobilisera triglycerider till fria fettsyror, som är viktiga för kolesterol och distribution, och därmed är faktorer i risken för hjärt-kärlsjukdom.
2. B-vitaminer/metylering
Gener som hanterar metylering – reparation och skapandet av nya celler och DNA.
3. Avgiftningsprocesser
Gener som avgör kvaliteten på våra två avgiftning faser (fas 1 och fas 2). Dessa faser är viktiga biologiska processer som är ansvariga för att eliminera och utsöndra slaggprodukter och gifter.
4. Inflammation
Gener som påverkar kroppens respons på inflammation, inklusive produktionen av inflammatoriska sammansättningar. Om inflammationsnivån är för hög påverkar det risken för att utveckla en mängd olika livsstilssjukdomar.
5. Antioxidantstatus
Gener som stimulerar kroppens egen produktion av antioxidanter. En låg produktion kan orsaka höga nivåer av oxidativ stress, inflammation och ansamling av toxiner i kroppen.
6. Benhälsa
Gener som påverkar kroppens förmåga att absorbera och metabolisera D-vitamin och kalcium för att säkerställa en stark benvävnad.
7. Insulinresistens
Gener som påverkar kroppens insulinkänslighet och därmed risken för att utveckla typ-2-diabetes.
8. Födoämnesrespons och känsligheter
Särskilda näringsämnen och vissa komponenter i olika livsmedel kan påverka individer på olika sätt. Områdena som omfattas av denna panel innefattar: laktosintolerans, metabolismen av fleromättade fetter (PUFA), koffein- och saltkänslighet, järnöverbelastning, bitter smak och alkoholmetabolism.
Nedanstående gener testas i DNA Health.
Område | Gen | Genetisk variation |
---|---|---|
1. "Lipid metabolism" | LPL | 1595 C>G |
1. "Lipid metabolism" | CETP | 279 G>A |
1. "Lipid metabolism" | APOC3 | 3175 C>G |
1. "Lipid metabolism" | APOE | E2/E3/E4 |
1. "Lipid metabolism" | PON1 | A>G |
2. "Methylation" | MTHFR | 677 C>T 1298 A>C |
2. "Methylation" | MTR | 2576 A>G |
2. "Methylation" | MTRR | 66 A>G |
2. "Methylation" | CBS | 699 C>T |
2. "Methylation" | COMT | 472 G>A |
3. "Detoxification" | CYP1A1 | Msp1 T>C Ile462Val A>G |
3. "Detoxification" | GSTM1 | Insertion/Deletion |
3. "Detoxification" | GSTP1 | 313 A>G |
3. "Detoxification" | GSTT1 | Insertion / Deletion |
3. "Detoxification" | NQ01 | C>T |
4. "Inflammation" | IL-6 | -174 G>C |
4. "Inflammation" | TNFA | -308 G>A |
4. "Inflammation" | IL-1A | 4845 G>T -889 C/T |
4. "Inflammation" | IL-1B | 3954 C>T -511 A>G |
4. "Inflammation" | IL-1RN | 2018 C>T |
5. "Oxidative Stress" | eNOS | 894 G>T |
5. "Oxidative Stress" | MnSOD/SOD2 | -28 C>T |
5. "Oxidative Stress" | CAT | -262 C>T |
5. "Oxidative Stress" | GPX1 | C>T |
6. "Bone Health" | VDR | Fok1 T>C Bsm1 G>A Taq1 C>T |
6. "Bone Health" | COL1A1 | 1546 G>T |
7. "Insulin Sensitivity" | PPARG | Pro12Ala or C>G |
7. "Insulin Sensitivity" | TCF7L2 | rs7903146 C>T |
7. "Insulin Sensitivity" | SLC2A2 | Thr110Ile |
7. "Insulin Sensitivity" | FTO | rs9939609 T>A |
8. "Food responsiveness" -Iron overload | HFE | C282Y & H63D |
8. "Food responsiveness" -Lactose Intolerance | MCM6 | −13910C>T |
8. "Food responsiveness" -Caffeine Sensitivity | CYP1A2 | A>C |
8. "Food responsiveness" -PUFA Metabolism | FADS1 | rs174537 G>T |
8. "Food responsiveness" -Salt Sensitivity | ACE | I/D |
8. "Food responsiveness" -Salt Sensitivity | AGT | T>C |
8. "Food responsiveness" -Bitter Taste | TAS2R38 | 145 C>G 785 C>T 886 G>A |
8. "Food responsiveness" -Alcohol Metabolism | ALDH2 | rs671 G>A |
DNA Health – Dokumentation
Övrigt
Både provtagningsinstruktioner och analyssvar är på svenska.