histamin

Histamin, Födoämnesintoleranstest

Att man mår dåligt efter att ha ätit en viss typ av mat eller dryck behöver inte alltid ha en allergisk orsak i form av födoämnesallergi. Det kan även bero på att kroppen inte klarar av att bryta ner Histamin.

Histamin är ett naturligt ämne, en biogen amin, som spelar en viktig roll vid alla allergiska reaktioner och som medverkar i immunsystemet och hjälper kroppen att försvarar sig mot främmande ämnen. Histaminintolerans uppstår när kroppen inte längre tolererar livsmedel som innehåller stora mängder histamin eller när kroppen, på grund av dåligt fungerande eller brist på enzymet Diaminoxidas (DAO), inte kan ta hand om och bryta ner det som intas med föda.

Brist på DAO-enzymet kan vara medfödd eller förvärvad. Hos patienter med ovanligt låg aktivitet av DAO kan det bero på en hämning av enzymet. Denna hämning är ofta orsakad av intag av medicin såsom; smärtstillande preparat, läkemedel mot astma, slemlösande medel, blodtryckssänkande medicin eller antibiotika.

>>Läs mer om intoleranser/överkänsligheter och allergier

>>Tillbaka till startsidan för samtliga analyser

Vilka är symptomen?

  • Migrän, huvudvärk
  • Yrsel, blodtrycksfall
  • Magsmärtor, kramper
  • Diarré omväxlande med normala faser
  • Förstoppning
  • Uppkördhet, gasbildning i magen
  • Hudutslag, eksem, nässelutslag
  • Rinnande näsa och/eller ögon efter måltid

Livsmedel som innehåller Histamin

Histamin kan förekomma i höga nivåer i till exempel rött vin, ost, salami, surmjölksprodukter och i viss fisk och fiskeriprodukter som tonfisk, makrill, sardiner och fiskolja.

Det finns betydande skillnader mellan dessa produkter, främst på grund av behandling, lagring och färskhet. Grundregeln är att ju längre ett livsmedel lagras eller mognar, desto högre histamininnehåll.

Förutom livsmedel som är rika på histamin, finns det livsmedel som i sig inte innehåller stora mängder av ämnet, men som stimulerar ämnen som påverkar frisättningen. Det gäller bland annat; choklad/kakao, tomater, jordgubbar, citrusfrukter, ananas, papaja och mango.

Vid provtagningstillfället ska du ej stå på histaminfri kost.

 Provtagningsform

Blod, armveck (venöst)

 Provtagning

Provtagningscentral

Tillhandahålls av

>>Nordic Labs

 Dokumentation

Ej tillgänglig

Prisinformation

>>Priser

OBS! Kan endast beställas i konsultation.