DNA Oestrogen

DNA Oestrogendna oestrogen

DNA Oestrogen innefattar att antal gener som är involverade i östrogenbiosyntesen, östrogenmetabolism, leverns avgiftning av fas I och fas II. Detta ger information för att kunna styra din personliga diet, livsstil och hormonrekommendationer.

Cirka 80% av bröstcancer uppträder hos kvinnor utan att någon annan i familjen varit drabbad. Östrogen påverkar funktionen hos ett antal målvävnader och forskning har visat att en ökad livslängdsexponering för östrogen är en stark riskfaktor vid utvecklingen av bröstcancer. DNA-prov för genvarianter som har visats ha en inverkan på hur östrogen metaboliseras.

Att vägleda anpassningen av kost, hormon- och näringstillskott, baserat på insikten från DNA-provet, är till nytta för män och kvinnor som lider av många östrogendominerande tillstånd och som har högre livstidsexponering för östrogener, östrogenmetaboliter och andra cancerframkallande ämnen.

Testet lämpar sig framför att till män och kvinnor med en stark familjehistoria av bröst-, äggstocks-, kolon- eller prostatacancer. Kvinnor som lider av östrogen-dominerande tillstånd såsom endometrios och PMS. Kvinnor som överväger orala preventivmedel, hormonbehandling eller bioidentiska hormontillskott. Kvinnor som överväger in vitro fertilisering eller som har diagnostiserats med östrogenreceptor-positiv bröstcancer.

Nedanstående gener testas.

OmrådeGenGenetisk variation
"DNA Oestrogen"CYP1A1Msp1 T>C
A>G Ile462Val
"DNA Oestrogen"CYP1B1C>G Val432Leu
"DNA Oestrogen"CYP17A34 T>C
"DNA Oestrogen"MnSOD47 T>C Ala16Val)
"DNA Oestrogen"GSTM1Insertion/Deletion
"DNA Oestrogen"GSTT1Insertion/Deletion
"DNA Oestrogen"COMT472 G>A (Val158Met)
"DNA Oestrogen"MTHFR677 C>T
"DNA Oestrogen"SULT1A1638 G>A Arg213His
"DNA Oestrogen"NQ01609 C>T
"DNA Oestrogen"FACTOR VG1691A

Provtagningsform

  • Blod, finger (kapillärt)

Provtagning

  • Hemma

Tillhandahålls av

>>Nordic Labs

DNA Oestrogen – Dokumentation

pdf_loggaDNA Oestrogen, analysexempel

DNA Oestrogen – Prisinformation

>>Priser

OBS! Kan endast beställas i konsultation.

Övrigt

Både provtagningsinstruktioner och analyssvar är på svenska.