Svenska och utländska forskargrupper mäter stress i håret!

svenska

Svenska och utländska forskargrupper mäter stress i håret!

Semesterperioden börjar lida mot sitt slut och vi börjar kavla upp ärmarna inför höstens utmaningar och den stress dessa många gånger medför för den enskilde.

Stress som begrepp har knappast gått någon förbi. Den allmänna uppfattningen är att stress är förknippat med att ha för mycket att göra, exempelvis ett stressigt jobb. Stress sträcker sig mycket längre än så! Kroppen upplever en stressituation oavsett om den är psykologisk, fysiologisk, metabol eller miljöorsakad.

Exempel på vad som är stressande för kroppen är överträning, dåliga relationer, skilsmässor, förlust av närstående, oro för ekonomin, dåliga kostvanor, näringsobalanser, miljögifter, tungmetallbelastning och överväxt av mikrober. Symtomen är många och kan variera från person till person, allt från att känna sig allmänt sliten till hjärt- och kärlbesvär.

Miljonbelopp till svensk forskargrupp

En forskargrupp vid Linköpings Universitet, med professor Tomas Faresjö i spetsen, tog för några år sedan fram en metod för att mäta stresshormon i håret. Denna metod kommer nu också att ingå i en stor studie för att undersöka långtidsstress hos yrkesverksamma. Övriga metoder i studien är skiktröntgen, ultraljud samt blodprover av hjärta, kärl och lungor.

Ovanstående studie har dessutom fått anslag på sju miljoner svenska kronor från AFA Försäkring. Anledningen är att många tidigare studier tyder på att en långvarig stress ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

mäter stress i håret

Utländsk forskning

Dr David L. Watts har under mer än 20 år fokuserat på studier av mineralmönster från människohår. Han är också grundaren av det världsledande laboratoriet, inom hårmineralanalyser, Trace Elements Inc i USA. Dr Watts forskning har visat på att nivåerna av natrium och kalium i en hårmineralanalys generellt visar på binjurarnas status och därmed stressnivåerna i kroppen.

Låga nivåer av natrium och kalium jämfört med kalcium och magnesium indikerar en låg binjureaktivitet (binjureinsufficiens). Följande tillstånd är vanliga:

• Hypoglykemi (lågt blodsocker)
• Kronisk trötthet/trötthet
• Virusinfektioner
• Hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion)
• Lågt blodtryck
• Depression

Höga nivåer av natrium och kalium jämfört med kalcium och magnesium indikerar en hög binjureaktivitet. Följande tillstånd är vanliga:

• Hypertyreos (hög sköldkörtelfunktion)
• Högt blodtryck
• Hjärt- och kärlsjukdomar
• Ångest

Det inbördes förhållandet mellan natrium och kalium är också viktigt. När natrium är högt i förhållande till kalium kan detta visa på en akut stressreaktion alternativt en påbörjad inflammationsprocess. Kroppens anabola funktion ökar. När natrium är lågt i förhållande till kalium kan utmattningsfasen av stress följa. Katabola processer ökar. Detta stadium visar på att kroppen vill minska på stress.

För mer information, via Alpha Plus, om Trace Elements hårmineralanalyser:
Besök sidan hårmineralanalysen.se!

Hårmineralanalys hos oss

Hårmineralanalyser – information>>
Hårmineralanalys – prisinformation/beställning>>
Konsultationer inom hårmineralanalys – vad innebär det?>>
Konsultationer inom hårmineralanalys – prisinformation>>

Glöm inte tid för återhämtning i höst!
Christin

Källor:
Artikel: ”Söker stressnivåer i hårstån” http://www.regionostergotland.se/Om-regionen/Pressrum/Nyheter/Soker-stressnivaer-i-harstran/?RSS=NewsListBlock50903608

Watts, Dr L. David. 2013. Spårämnen och andra livsnödvändiga ämnen, Klinisk tillämpning av hårmineralanalys. Ösmo: Nässlor & Nypon.

OBS! Rättigheterna till detta blogginlägg tillhör Alpha Plus. Som författare till blogginlägget har vi fått tillstånd av Alpha Plus att publicera inlägget även på vår sida. Alpha Plus driver även sidan hårmineralanalysen.se som beskriver ämnet hårmineralanalys i detalj.

Alpha Plus, blogginlägg alla kategorier>>
Alpha Plus, blogginlägg hårmineralanalys>>
Hårmineralanalysen.se, blogginlägg hårmineralanalys>>

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *