Sköldkörtelproblematik – Hypotyreos är källa till många symtom!

Sköldkörtelproblematik

Sköldkörtelproblematik – Hypotyreos är källa till många symtom!

Sommaren har precis gått över till höst och många har kanske njutit lite mer av värmen i sommar än alla andra. Varför? Jo, många har en sköldkörtelproblematik vilket många gånger ger symtom som frusenhet. Man kan känna sig frusen ända in i märgen, men framför allt är man frusen om händer och fötter. Detta visar på en tendens till en underfunktion av sköldkörteln, d v s Hypotyreos (brist på sköldkörtelhormoner), då sköldkörteln styr bland annat vår kroppstemperatur. Läkemedel som används inom sjukvården är främst Levaxin och Euthyrox.

Funktioner, exempel

Sköldkörteln kan ses som kroppens gaspedel. Vid en underfunktion går kroppen mer på sparlåga och kroppens funktioner ter sig lite långsammare. Vid en överfunktion (tas ej upp i detta blogginlägg) går det lite snabbare. Några exempel på övergripande funktioner för sköldkörteln:

• reglerar ämnesomsättningen
• reglerar kroppstemperaturen
• stimulerar saliv och magsaft, inklusive saltsyra
• stimulerar tarmrörelserna
• stimulerar nervsystemet

Symtom, exempel

När ovanstående funktioner inte riktigt fungerar som dom ska, börjar man känna av olika symtom. Jag har nedan listat några av de vanligaste tillstånden som mina klienter upplever vid en underfunktion av sköldkörteln.

• trötthet
• nedstämdhet/Deprimerad
• viktuppgång
• frusenhet, framför allt kalla händer och fötter
• matsmältningsproblem
• minskad mental skärpa
• låg puls
• förstoppning
• torrt och livlöst hår
• sköra naglar
• dålig cirkulation i händer och fötter
• ödem/vätskeansamling

Har man några, kanske till och med alla, av ovanstående symtom kan en hårmineralanalys ge dig svar! Ett hårprov ger vägledning till hur balanserade olika kroppsfunktioner är, bland annat sköldkörteln, då diverse näringsobalanser kan rubba funktioner i kroppen.

Sköldkörtelproblematik

Vad syns i en hårmineralanalys beträffande underfunktion av sköldkörteln?

Avslutar detta blogginlägg med olika parametrar, som visar på en tendens till underfunktion av sköldkörteln, i en hårmineralanalys. Nedanstående förhållanden, tillsammans i en och samma analys, är de jag oftast ser i de analyser jag gör beträffande klienter med minskad sköldkörtelfunktion.

Högt Ca/P
Långsam ämnesomsättning indikeras av ett högt kalciumvärde (Ca) i förhållande till fosfor (P). En långsam ämnesomsättningstyp har en lägre aktivitet gällande utnyttjandet av näringsämnen på cellnivå. Resultatet av detta är att dämpande mineraler ackumuleras i kroppen. Man styrs i huvudsak av de parasympatiska systemet.

Högt Ca/K
Minskad sköldkörtelfunktion indikeras i en hårmineralanalys av ett högt kalciumvärde (Ca) i förhållande till kalium (K).

Lågt Na/Mg
Sköldkörtelfunktionen är tätt sammankopplad med binjurefunktionen. Ett lågt natrium (Na) i förhållande till magnesium (Mg) visar på en minskad binjurefunktion.

Högt Ca/Mg
Det inbördes förhållandet mellan kalcium och magnesium bör befinna sig i jämvikt med varandra. Ett högt kalciumvärde (Ca) i förhållande till magnesium (Mg) kan tyda på en onormal kalciumomsättning.

Högt Cu
Ett högt vävnadskoppar (Cu) är väldigt vanligt vid en minskad sköldkörtelfunktion. Koppar är en antagonist till järn (Fe) och om en järnbrist utvecklas kan inte sköldkörteln fungerar normalt.

Hårmineralanalys hos oss

Hårmineralanalyser – information>>
Hårmineralanalys – prisinformation/beställning>>
Konsultationer inom hårmineralanalys – vad innebär det?>>
Konsultationer inom hårmineralanalys – prisinformation>>

Njut av hösten och var rädd om din sköldkörtel,
Christin

OBS! Rättigheterna till detta blogginlägg tillhör Alpha Plus. Som författare till blogginlägget har vi fått tillstånd av Alpha Plus att publicera inlägget även på vår sida. Alpha Plus driver även sidan hårmineralanalysen.se som beskriver ämnet hårmineralanalys i detalj.

Alpha Plus, blogginlägg alla kategorier>>
Alpha Plus, blogginlägg hårmineralanalys>>
Hårmineralanalysen.se, blogginlägg hårmineralanalys>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *