ZINK-brist – en av de vanligaste mineralbristerna idag!

ZINK-brist

ZINK-brist – en av de vanligaste mineralbristerna idag!

ZINK-brist

Zink är inblandat i cirka 100 viktiga processer i kroppen. Zink fungerar också som en s k kofaktor i många viktiga enzymfunktioner, över 40 stycken. De flesta av dessa enzymfunktioner berör vår matsmältning.

Förutom matsmältningen är zink viktigt för bland annat:
• huden
• prostatan och testiklar
• ögonen
• lever och njurar
• muskler och skelett
• hjärtat
• hjärnan
• binjurarna
• lukt och smak
• aptiten
• immunförsvaret
• lungorna
• mjälten
• insulinfunktionen

Läser man ovanstående, är det uppenbart hur betydelsefullt bra zinknivåer är!

Vanliga symtom på zinkbrist

Tecken på zinkbrist varierar från person till person, men det vanligaste symtomet på zinkbrist är hudförändringar av något slag. Hudförändringar kan vara allt från akne till eksem och andra åkommor såsom psoriasis. Även en försämrad sårläkning kan visa sig på grund av zinkbrist. Andra tydliga tecken på zinkbrist kan vara håravfall, aptitrubbningar, tillväxtrubbningar och minskad smakskärpa.

ZINK-brist

Utsöndring av zink

Anledningarna till zinkbrister är många men några av dem är användning av vissa av våra vanliga läkemedel såsom antidepressiva medel, antiinflammatoriska medel som innehåller kortison och vätskedrivande medel så kallad diuretika. Även stress, högt intag av alkohol och kaffe, en kost rik på fytinsyra (ex sädesslag) och överträning är vanliga anledningar som bidrar till lägre zinknivåer i kroppen.

Hårmineralanalys

Har tidigare påtalat vikten av att inte laborera själv med enskilda tillskott, även om du känner igen dig i ovanstående symtom, men tåls att upprepas. Svaret på om du ska inta zinktillskott eller inte, beror på om din individuella metabolism kräver det eller inte. Att behandla en enskild näringsobalans alternativt att laborera med tillskott på egen hand kan leda till fler obalanser än tidigare.

Behovet kan i själva verket vara brist på andra synergistiska näringsämnen (exempelvis B-vitaminer) alternativt intag av näringsämnen (exempelvis järn) som är antagonister till zink. Mät därför dina behov! En hårmineralanalys är en av de bästa metoderna för att avgöra en långsiktig näringsstatus (ej akuta brister) av zink i kroppen.

En hårmineralanalys ger också svar på relationen mellan zink och övriga näringsämnen, bland annat den viktiga zink- och kopparbalansen. Denna balans ger också indikationer kring bland annat progesteron, östrogen och kolesterol.

För tidigare blogginlägg som tangerar ovanstående, besök gärna hårmineralanalysen.se.

Hårmineralanalys hos oss

Hårmineralanalyser – information>>
Hårmineralanalys – prisinformation/beställning>>
Konsultationer inom hårmineralanalys – vad innebär det?>>
Konsultationer inom hårmineralanalys – prisinformation>>

Vid pennan,

//Christin

OBS! Rättigheterna till detta blogginlägg tillhör Alpha Plus. Som författare till blogginlägget har vi fått tillstånd av Alpha Plus att publicera inlägget även på vår sida. Alpha Plus driver även sidan hårmineralanalysen.se som beskriver ämnet hårmineralanalys i detalj.

Alpha Plus, blogginlägg alla kategorier>>
Alpha Plus, blogginlägg hårmineralanalys>>
Hårmineralanalysen.se, blogginlägg hårmineralanalys>>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *